Discursul președintei Republicii Moldova în Parlamentul European, trecut sub tăcere la unele posturi TV

Sursa: presedintia.md

Președinta Maia Sandu a susținut miercuri, 18 mai, un discurs în fața Parlamentului European, în care a pledat pentru acordarea statutului de ţară candidată a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. A fost pentru prima dată când un șef de stat din Moldova s-a adresat cu un discurs în Legislativul UE, intervenția fiind aplaudată în picioare de către eurodeputați.

Deși posturile de televiziune din Republica Moldova au scos în prim-plan acest eveniment, unele canale TV, afiliate socialiștilor, l-au trecut sub tăcere. Primul în Moldova nu a prezentat nicio știre la acest subiect în principalul buletin de știri al zilei, nici pe data de 18 mai, nici a doua zi. La fel a procedat și NTV Moldova pe data de 18 mai, iar pe 19 mai a prezentat o scurtă secvență despre vizita Maiei Sandu la Bruxelles, fără să se refere, pe scurt sau pe larg, la discursul său în plenul Parlamentului European.

Tehnica omisiunii este un procedeu la care aceste posturi au recurs și anterior. Bunăoară, într-o analiză recentă, Mediacritica sublinia că „omisiunea constă în trecerea cu vederea a unui subiect de interes public și care se poate manifesta fie prin ignorarea totală a acestuia, prin excluderea lui din fluxul de știri, fie prin omiterea unor detalii relevante din peisaj, deci schițarea unei imagini incomplete”. „Omisiunea îl face pe telespectator să-și creeze opinii unilaterale, iar cei care recurg la această tehnică manipulează, determinând publicul să gândească și să acționeze într-un fel compatibil cu interese care de fapt nu le sunt proprii”, menționează autoarea analizei citate.

Pentru a completa puzzle-ul informației de care au fost privați telespectatorii celor două posturi ale socialiștilor, iată cum au prezentat evenimentul alte televiziuni. Majoritatea lor și-au început principalul buletin al zilei cu această știre.

Moldova 1:  „Maia Sandu a condamnat  agresiunea rusă asupra Ucrainei de la tribuna Parlamentului European la Bruxelles. În adresarea către eurodeputați, Maia Sandu le-a cerut să susțină Republica Moldova să rămână liberă și să-și consolideze democrația”.

TVR Moldova: „Președinta Maia Sandu a fost aplaudată în Parlamentul European. Șefa Legislativului de la Bruxelles, Roberta Metsola, a declarat că Republica Moldova își are locul în Uniunea Europeană”.

ProTV Chișinău: „Maia Sandu a ținut un discurs istoric in Parlamentul European. Șefa statului a vorbit despre cererea de aderare la UE si impactul războiului asupra Republicii Moldova. Eurodeputații au aplaudat-o îndelung”.I

Jurnal TV: „Integrarea europeană este pentru Moldova luminița de la capătul tunelului în contextul regional extrem de dificil în care trăim – un obiectiv clar și un mesaj politic puternic ce mobilizează pe toată lumea: societatea,  comunitatea de afaceri și autoritățile. Mesajul a fost transmis în această seară Uniunii Europene de către președinta Maia Sandu, de la tribuna Parlamentului European”.  

 TV8 a scris că șefa statului le-a mulțumit europarlamentarilor pentru adoptarea, anterior, a unei rezoluții de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană și a solicitat sprijinul acestora în continuare.