EU vs Disinfo: Presa pro-Kremlin și propagandiștii ruși au dezinformat masiv în legătură cu explozia de pe Podul Kerci din Crimeea

Foto: Profimedia

Instituțiile media pro-Kremlin au dezinformat și au chemat în mod deschis la răzbunare și represalii în urma exploziei Podului Kerci, îndemnând Rusia să comită mai multe crime de război împotriva civililor ucraineni, atenționează EUvsDisinfo.eu.

Potrivit sursei, în timp ce unele media din Rusia au încercat să minimizeze amploarea și impactul exploziei, majoritatea au distribuit retorica și acuzațiile lui Putin, care a calificat incidentul ca fiind „un act terorist” din partea Ucrainei. Unele surse media pro-Kremlin au vorbit despre semnificația simbolică a podului, stârnind emoții și folosind explozia ca un îndemn la răzbunare împotriva ucrainenilor.

EU vs Disinfo reamintește că „mașinăria de dezinformare pro-Kremlin a trecut la aceeași tactică de a semăna confuzie, pe care a folosit-o, cel mai recent, cu privire la scurgerile de gaz din conductele Nord Stream”. Întâi de toate, a răspândit diverse versiuni cu privire la cauza exploziei, apoi a învinuit Occidentul, iar, în cele din urmă, a folosit explozia pentru a justifica răzbunarea față de Ucraina.

„DE-NAZIFICAȚI, DEZ-UMANIZAȚI, DE-ELECTRIFICAȚI”

Răzbunarea cerută „în tonuri din ce în ce mai amenințătoare” de către propagandiștii pro-Kremlin a fost „rapidă și devastatoare”. Rachete rusești au lovit orașe ucrainene, inclusiv Kievul, vizând în mod deliberat infrastructura civilă și critică.

Totodată, sursa îndeamnă să nu cădem în capcana „experților” pro-Kremlin, care afirmă că Ucraina ar fi cea care a provocat aceste atacuri asupra civililor săi. Propaganda rusă a renunțat la narativul precum că Rusia lovește doar ținte militare și îi numește în mod deschis pe toți ucrainenii „teroriști care merită eradicați”. Mai mult, mașinăria de dezinformare a Kremlinului solicită „de-electrificarea” Ucrainei, susținând practic ca armata rusă „să comită crime de război”, lovind ținte civile, scrie EU vs Disinfo.

Potrivit site-ului, unele instituții pro-Kremlin au încercat să subestimeze obiectivele și impactul atacurilor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, subliniind caracterul lor demonstrativ drept avertisment privind viitorii pași. Alții și-au exprimat rezerva în legătură cu impactul militar al acestor lovituri pentru pozițiile rusești de pe linia frontului.

Cu toate acestea, în majoritatea subiectelor pe această temă, presa pro-Kremlin și propagandiștii ruși au discreditat Kievul, numindu-l „ actor terorist” și au semănat frică și dezordine în Ucraina, conchide EU vs Disinfo.

Precizăm că, pe 8 octombrie, Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, a blocat site-ul Eu vs Disinfo, făcându-l inaccesibil în Rusia.