Fals: Proteste în masă în România față de NATO și politica de susținere a Ucrainei

Foto: G4media.ro

Veridica.ro analizează un nou fals care circulă în spațiul public, potrivit căruia în România s-ar fi desfășurat proteste fără precedent față de NATO și politica de susținere a Ucrainei, în această perioadă de război. În realitate, în România nu a avut loc vreodată o manifestație masivă anti-NATO sau anti-Ucraina.

Mai multe conturi de Twitter, care promovează  propagande pro-Kremlin, au lansat informații false despre așa-zise proteste „în masă” care „au avut loc în România la 24 octombrie”.

Clipurile postate de presa rusă sau de canalele de Telegram nu includ vreo dovadă când au fost filmate, reprezentând un fragment din cadrul unui protest, cel mai probabil din București, însă fără să includă dovezi ale existenței unor lozinci anti-NATO sau anti-Ucraina. De fapt, materialul video poate fi folosit pentru a ilustra orice narațiune de propagandă, scrie Veridica.ro.

Știrea a fost preluată de unele site-uri din Republica Moldova, precum Rupor.md, care publică clipul video, citând „o serie de publicații internaționale”. De fapt, este citată o singură sursă – ziarul online Pravda din Rusia.  

Veridica.ro mai transmite că știrea se bazează pe un comentariu al unui cititor anonim care a declarat că protestele au o mare amploare, cu o mare intoleranță și că „nu a mai văzut așa ceva”. În același timp, nimeni nu știe, potrivit presei ruse, despre aceste proteste pentru că presa centrală le-a ignorat la rugămintea autorităților. De aici reiese că în România ar fi avut loc un protest nemaivăzut de mare împotriva NATO și politicii Bucureștiului de susținere a Ucrainei, cu ciocniri stradale, dar nimeni nu a auzit de el.

Alte exemple unde a fost tirajat acest fals:

  • Site-ul Ghall.com.ua, care folosește, pentru a ilustra știrea, fotografii din perioada protestelor de la București din 2018. 
  • Publicația pro-Kremlin Regnum.ru, care publică o fotografie cu protestatari pe străzile Bucureștiului, în care unii au umbrele, iar afară ninge.
  • Site-ul, Iz.ru, care a ilustrat informația cu un reportaj video, dar nu din România, ci din Germania. 

Așadar, potrivit autorului analizei de pe Veridica.ro, nicio sursă rusească nu are vreo probă care să demonstreze că în România au avut loc proteste de acest gen.