Interpretări în titlul unei știri despre demisia ministrei Mediului

Iuliana Cantaragiu Sursa: gov.md

Portalul de limbă rusă KP.md titrează joi, 8 septembrie 2022: „«Cea mai bună guvernare din Moldova din ultimii 30 de ani» se împrăștie: ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a demisionat după ce a râs în hohote de remarca premierului Gavrilița (în original: “Лучшее правительство в Молдове за 30 лет” разбегается: В отставку подала министр окружающей среды Юлиана Кантараджиу, которая в голос смеялась над замечанием премьер-министра Гаврилицы).

Știrea este axată pe o singură sursă – postarea prim-ministrei Natalia Gavrilița pe Facebook, în care aceasta afirmă că a semnat cererea de demisie a ministrei Iuliana Cantaragiu. În titlu, KP.md amestecă însă faptele cu opiniile, venind cu interpretări subiective: „guvernarea se împrăștie” sau ministra ar fi „râs în hohote” de remarca prim-ministrei. Astfel de constatări proprii din partea redacției sunt inadmisibile în titlul unei știri. 

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă, cu privire la titluri: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. 

Iar Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.