Manipulare: Ucraina este pregătită să oprească „pe cale militară” destabilizarea din Republica Moldova

Portalul Stopfake.org avertizează că instituții media rusești ar fi răspândit informații conform cărora „Ucraina ar fi pregătită să ajute Republica Moldova pe cale militară să oprească destabilizarea”, iar unele publicații au afirmat că Ucraina „nu exclude o invazie a trupelor ucrainene în Transnistria”, făcând trimitere la pretinse declarații ale secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov.

Potrivit sursei, presa prorusă a făcut referire la interviul pe care Danilov l-a acordat agenției de presă RBK Ucraina pe 3 martie 2023. În acest interviu, printre altele, s-a discutat și despre presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova și despre un posibil conflict militar în regiunea transnistreană. Dar, potrivit Stopfake.org, Danilov nu a făcut nicio declarație privind pregătirile Ucrainei de a ajuta Republica Moldova „pe cale militară” în cazul în care Rusia încearcă să destabilizeze situația din țara noastră.

Captură: Eadaily.com

La întrebarea jurnalistului cu privire la faptul dacă Ucraina, inclusiv prin mijloace militare, este pregătită să sprijine Republica Moldova în cazul încercărilor rusești de destabilizare a situației din țară, Alexei Danilov a răspuns că dacă Maia Sandu se va adresa Ucrainei cu o astfel de solicitare, „acest apel poate fi examinat având în vedere toate procesele și circumstanțele care au loc”. „Cu atât mai mult cu cât suntem vecini”, a adăugat Danilov.

Cel mai probabil, această citare a fost motivul manipulărilor în presa rusă. Cu toate acestea, Alexei Danilov nu a declarat deloc că Ucraina „este pregătită să ofere sprijin militar Republicii Moldova” și cu atât mai puțin că se pregătește „să invadeze Transnistria”. 

Captură: rbc.ua

În interviu, Danilov a declarat de asemenea că consideră regiunea transnistreană ca fiind teritoriul Republicii Moldova, ocupat de Rusia. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei presupune că Moscova nu a renunțat la planul său de destabilizare în Republica Moldova, despre care au anunțat anterior serviciile de informații ucrainene. Scopul Kremlinului este de a crea un alt punct de tensiune pentru a distrage o parte din forțele armate ucrainene în zona frontierei moldovenești. „Este o metodă clasică, nu există nimic nou aici. Rușii ar fi încântați să implice și direcția belarusă și Republica Moldova, pentru a ne dispersa forțele și posibilitățile”, a declarat Danilov în interviu.