#PEÎNȚELES. Ce înseamnă astroturfing?

Întrebare: Am auzit despre o noțiune relativ nouă – astroturfing. Ce înseamnă asta și de ce este bine să știu?

Într-adevăr, astroturfing este o  noțiune relativ nouă în spațiul public, despre care am relatat la ultima ediție a Podcastului cuMINTE. Potrivit Wikipedia.org, astroturfing este un termen folosit cu precădere în Statele Unite ale Americii și desemnează o tehnică de propagandă utilizată în scopuri publicitare, politice sau din domeniul relațiilor publice, care urmărește crearea impresiei aparente a unui comportament spontan în sprijinul unei opinii, pentru a-i conferi o pretinsă „popularitate” pe care nu o deține în realitate.

Această tehnică de dezinformare a apărut în timpul „războiului rece”, când era utilizată pentru a manipula opinia publică. Astroturfingul urmărește crearea unei false impresii că o anumită opinie este populară în rândul oamenilor. Mai exact, din moment ce vei repeta același mesaj, intenționat și continuu, pe rețelele sociale sau în presă, îi vei conferi informației o pretinsă „popularitate” pe care nu o are, de fapt. 

Totodată, există și alte forme de astroturfing, de la mascarea conexiunilor financiare ale unui partid politic cu un agent economic, până la forme mai complexe, care implică inventarea unor persoane și identități fictive, care distribuie falsuri. Verificarea identității acestora este practic imposibilă. 

E bine să știi asemenea termeni pentru a te proteja de dezinformarea din spațiul public și online. Ține minte că astroturfingul este o practică controversată și poate fi considerată manipulatoare, deoarece încearcă să influențeze opinia publică în mod înșelător. De aceea este foarte important de unde te informezi. Verifică materialele jurnalistice din mai multe surse diferite, care prezintă informațiile din mai multe unghiuri de vedere.