#PEÎNȚELES. Ce înseamnă doxing?

Întrebare: Recent am întâlnit pe rețelele sociale vorbindu-se despre doxing. Ce înseamnă asta? 

Răspuns: 

Din engleză, termenul „doxing” înseamnă „acțiunea de a furniza public informații de identificare personală despre o persoană sau o organizație, de obicei prin Internet”, potrivit Wikipedia.org.

Doxingul este atunci când cineva dezvăluie informații personale despre tine fără permisiunea ta. Aceste informații ar putea include adresa, numărul de telefon, informații despre familie și alte detalii personale. Doxingul poate fi folosit ca o formă de hărțuire online sau pentru a te supune la pericole reale, precum atacuri fizice sau furt de identitate, explică Academia Avast, specializată în securitate cibernetică.

De ce este doxingul o problemă?

Avast explică faptul că doxingul poate avea consecințe grave pentru victimele sale. Dezvăluirea informațiilor personale poate duce la hărțuire online, hărțuire în viața reală sau alte forme de abuz. În plus, doxingul poate permite infractorilor să fure identitatea victimei, să îi spioneze activitățile online sau să o supună la alte forme de violență.

Ce poți face pentru a te proteja împotriva doxingului?

Există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja împotriva doxingului:

  • Nu împărtăși informații personale cu străinii online;
  • Verifică setările de confidențialitate pentru conturile tale online;
  • Folosește parole puternice și schimbă-le frecvent;
  • Folosește un serviciu VPN pentru a-ți proteja adresa IP;
  • Urmează sfaturile de securitate cibernetică pentru a te proteja în mod eficient împotriva atacurilor cibernetice.

În general, este important să fii precaut cu informațiile personale pe care le împărtășești online și să iei măsurile de securitate necesare pentru a te proteja împotriva potențialelor atacuri cibernetice.

Citește și: #PEÎNȚELES. Ce este un atac cibernetic?