România: Misreport dezvăluie o rețea de propagandă cu site-uri și pagini Facebook care promovează conținut fals

Foto: Misreport.substack.com

O investigație realizată de echipa Misreport a dezvăluit o rețea de 19 site-uri și pagini de Facebook conectate, care se fac trecute drept publicații independente, dar, de fapt, ar promova propagandă sau conținut fals în favoarea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Acestea ar fi cheltuit în total 72.600 de lei românești în 2023 pentru a plăti publicitate către compania Meta, contribuind astfel la generarea a peste 15 milioane de afișări în materialele de propagandă sponsorizate, arată datele.

Potrivit sursei, toate cele 19 pagini folosesc identități netransparente și plătesc constant pentru publicitate către Meta. Mai mult, se pare că unele dintre domeniile site-urilor au fost înregistrate direct pe numele lui Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, sau pe companii direct legate de partid.

O analiză a domeniilor în Registrul de domenii RoTLD, făcută de autori, dezvăluie că mai multe site-uri au fost înregistrate pe numele companiei SC DGI Multimedia Design, deținută, potrivit Registrului Comerțului, de Doina Grosu. Compania a colaborat cu AUR în 2020, în timpul campaniei electorale. Europa Liberă arată că, în acel an, firma a asigurat campania online a partidului. În 2021, aceeași companie a încasat de la AUR 240.000 de lei. De altfel, Doina Grosu a colaborat mai departe cu AUR, jucând rolul unui jurnalist care prezintă presupuse știri în mai multe video-uri publicate de site-ul 60m.ro

Câteva dintre domeniile vizate în ancheta jurnaliștilor au fost înregistrate de compania Unirea 1918 MEDIA, ce are sediul la o adresă unde a fost și sediul inițial al partidului AUR. Mailul de contact oferit RoTLD de companie îl menționează direct pe omul de afaceri Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR. Potrivit CV-ului publicat de liderul AUR, George Simion, pe site-ul Camerei Deputaților, acesta a fost angajatul lui Lulea în perioada 2012-2020, ca director de marketing al companiei Ideal Proiect Arhitecture&Engineering

Pentru o altă parte a site-urilor, pentru care nu au fost identificate date publice, echipa Misreport a descărcat imaginile logo-urilor și le-a trecut printr-un program care extrage metadatele acestora. Toate o menționează ca autor pe Doina Grosu.

Investigația mai arată că 19 pagini plătesc Facebook pentru a distribui conținutul generat pe site-uri și video-uri care imită materiale jurnalistice. S-a identificat același conținut prezentat pe mai multe pagini, iar fiecare pagină plătește pentru a amplifica propaganda AUR către un public cât mai larg. În plus, s-a descoperit că 16 „jurnaliști”, semnând articole pe aceste site-uri, aveau profiluri generate cu ajutorul inteligenței artificiale, prezentând fețe fictive generate cu site-ul ThisPersonDoesNotExist.com, un website lansat în februarie 2019 pentru a demonstra capabilitățile AI de a genera fețe umane.

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a fost contactat pentru un comentariu și a confirmat că a deținut direct sau prin intermediul unei firme mai multe site-uri cu intenția de a investi în media. Totuși, potrivit sursei, el a refuzat să dezvăluie cui le-a cedat și a subliniat că nu consideră că este ceva ilegal să plătești reclamă din banii proprii pe rețelele de socializare.