SIS solicită blocarea a două site-uri care promovează informații ce incită la ură și război

Foto: Sis.md

La data de 24 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis un ordin prin care solicită blocarea portalurilor Moldnod.ru și Rusnod.ru. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, site-urile promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență aprobate prin hotărârea Parlamentului Nr. 41/2022”.

La ora publicării știrii pe Mediacritica, cele două site-uri erau funcționale și puteau fi accesate fără impedimente. Pe site-ul Moldnod.ru este precizat că acesta „este creat pentru toți susținătorii MEN Moldova” (Mișcarea de eliberare națională). 

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat blocarea mai multor site-uri în contextul crizei de securitate din Ucraina. Astfel, pentru difuzarea unor informații ce justifică „agresiunea militară contra puterii legal alese din Ucraina” sau care distribuiau „informații de natură falsă menite prin propagarea războiului să afecteze securitatea națională”, au fost blocate portaluri precum Vkurse.md, Sputnik.md, Gagauznews.md, Ehomd.info, Acasa-24.site, Svpressa.ru, Rta.md, Flux.md, Iurierosca.md și Rosca.md.

În context, Serviciul de Informații și Securitate reiterează „apelul public către sursele de informare în masă în vederea prevenirii diseminării și eliminării imediate a articolelor/informațiilor false și a celor ce conțin limbaj care incită la ură și/sau violență, precum și îndeamnă societatea să se informeze din surse oficiale și veridice”.