Alte 31 de portaluri web urmează a fi blocate, la solicitarea SIS

Foto: Rlive.md

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, a semnat un ordin prin care ar urma să fie blocate 31 de portaluri web, dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă. Anunțul a fost făcut public de șeful SIS, luni, 30 octombrie, în cadrul unui briefing de presă.

„În conformitate cu dispoziția CSE, SIS analizează reflectarea informației de către portalurile web, iar în cadrul constatărilor acțiunilor ce se încadrează în criteriile stabilite de CSE este emis un ordin privind blocarea resurselor web”, a precizat oficialul. 

Decizia vine după ce la 24 octombrie SIS a solicitat blocarea a peste 20 de site-uri rusești, pentru că „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova. Vorbim despre Kp.md, Aif.md, Orizont.tv, Itv.md, Prime.md, Publika.md, Canal2.md, Canal3.md, Primul.md, Rtr.md, A-tv.md, Cenzura.md, Tv6.md, Orheitv.md, Vedomosti.md, Enews.md, Regtrends.com, Kp.ru, Tass.ru, Lenta.ru, Pravda.ru, Aif.ru, Rg.ru, Interfax.ru, Mk.ru, Iz.ru, Riafan.ru, Regnum.ru, Pnp.ru, Radiosputnik.ru, Rline.tv.

Tot astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune „care promovează interese străine”, a anunțat prim-ministrul Dorin Recean pe 30 octombrie. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Decizia a fost luată la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Potrivit directorului SIS, „Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Acest lucru se întâmplă prin câteva metode, inclusiv prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare care fac parte din arsenalul unui război hibrid asupra țării noastre. (…) Este evident că există un semn de egalitate între gruparea criminală Plahotniuc și gruparea criminală Șor în spațiul mediatic național. Acțiunile acestora sunt în tandem cu întregul arsenal hibrid al Federației Ruse îndreptat împotriva Republicii Moldova, iar prin dispoziția CSE de azi statul protejează spațiul nostru informațional”.

Amintim că, pe parcursul anului 2022, SIS a emis ordine de blocare a 12 resurse online ce promovează știri false în domenii ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război.