„Clone” ale site-ului Sputnik, despre care Mediacritica atenționa la început de an, urmează a fi blocate, anunță SIS

Foto: Sis.md

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a solicitat blocarea a cinci site-uri care „publică informaţii false în domeniul ce afectează securitatea națională”. Este vorba de mai multe clone ale Sputnik. Un ordin în acest sens a fost semnat la 22 martie de către directorul SIS, Alexandru Musteață, precizează un comunicat de presă al instituției.

Potrivit SIS, lista surselor cu conținut online, care promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență, aprobate prin Hotărârea Parlamentului Nr. 41/2022, a fost completată cu portalurile sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru, md.sputniknews.ru”.

SIS precizează că ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.

Amintim că, anterior, Mediacritica a atenționat despre faptul că „clone” ale site-ului Sputnik, blocat pentru incitare la ură, dezordini în masă sau război, râmân accesibile în Republica Moldova.

Într-un răspuns oficial la o solicitare a portalului Mediacritica, Serviciul de Informații și Securitate preciza că „obligația de blocare a paginilor web incluse de către SIS în lista surselor online care promovează știri false în domeniul ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care prin mesaje promovate incita la ură, dezordini în masă sau război revine furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice în limita capacităților tehnice”.

Pe parcursul anului 2022, SIS a emis ordine de blocare a 12 resurse online ce promovează știri false în domenii ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război. Este vorba de site-urile Vkurse.md, Ehomd.info, Sputnik.md, Gagauznews.md, Rta.md, Flux.md, Iurierosca.md, Rosca.md, Acasa-24.site, Moldnod.ru, Rusnod.ru, Indigolotos.info. Pentru alte două s-a dispus blocarea în 2023: Eadaily.com și Bloknot.ru.