SIS solicită blocarea a peste 20 de site-uri rusești

Foto: Sis.md

Peste 20 de noi site-uri care „alterează spațiul informațional” ar putea fi blocate în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi într-un comunicat de presă al Serviciului de Informații și Securitate.

Ordinul, semnat pe 24 octombrie de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, vizează „sursele cu conţinut online utilizate în războiul informaţional contra Republicii Moldova, care promovează în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, alterarea conţinutului informaţiilor difuzate în spaţiul public provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor”. Este vorba de portalurile Ltv.ru, Ntv.ru, Rt.com, Russian.rt.com, Ttvzvezda.ru, Radiozvezda.ru, Tvc.ru, Ren.tv, Mirtv.ru, Mir24.tv, Vgtrk.ru, Vgtrk.com, Tsargrad.tv, Rtr-planeta.com, 5-tv.ru, Vesti.ru, Spastv.ru, Radiovesti.ru, Radiomayak.ru, Smotrim.ru, M24.ru, 360tv.ru.

„Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat, în condițiile prevederilor Dispoziţiei nr.1/2022, accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate”, precizează SIS.

Amintim că, pe parcursul anului 2022, SIS a emis ordine de blocare a 12 resurse online ce promovează știri false în domenii ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război. Este vorba de site-urile Vkurse.md, Ehomd.info, Sputnik.md, Gagauznews.md, Rta.md, Flux.md, Iurierosca.md, Rosca.md, Acasa-24.site, Moldnod.ru, Rusnod.ru, Indigolotos.info. Pentru alte două s-a dispus blocarea în 2023: Eadaily.com și Bloknot.ru.