Fals: Kievul reorganizează mass-media militară, jurnaliștii ar fi trimiși să lupte pe front

Foto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

O știre lansată de mass-media pro-Kremlin, care a circulat în mediul online în ultimele zile, pretinde că autoritățile de la Kiev intenționează să reorganizeze presa militară și să trimită jurnaliștii pe câmpul de luptă. Informația este falsă, avertizează Stopfake.org.

„Instituțiile media militare din Ucraina trec printr-un proces de reorganizare. Din cauza lipsei de personal și a eșuării mobilizării, regimul de la Kiev trimite și propagandiști militari să lupte, care vor trebui să schimbe camera de filmat pe armă”, au scris mai multe instituții de presă rusești în ziua de 17 septembrie. 

În realitate, reorganizarea presei militare din Ucraina are ca scop principal ajustarea acesteia la noile reglementări legale, după ce a fost adoptată Legea cu privire la media, care a intrat în vigoare la 31 martie 2023. Fosta adjunctă a ministrului Apărării, Anna Malear, a explicat că reorganizarea vizează transformarea agențiilor de presă, în principal АрмияInform, în media online, precizează Detector.media. Obiectivul principal este de a face aceste entități mai eficiente.

Sursa citată afirmă că Anna Malear nu a vorbit despre trimiterea jurnaliștilor la luptă în cadrul acestei reorganizări. Afirmațiile sale au fost interpretate greșit și relatate într-o știre falsă, care a sugerat că jurnaliștii ar fi mobilizați în mod separat pentru a lupta, scrie Stopfake.org.

De menționat că în Ucraina, în timpul stării de asediu, se desfășoară o mobilizare generală, iar toți cetățenii apți pentru serviciul militar sunt supuși apelului, fără a exista o mobilizare separată pentru jurnaliști. Prin urmare, informația potrivit căreia autoritățile de la Kiev ar trimite jurnaliștii la luptă, în contextul reorganizării presei militare, este falsă și nu corespunde realității.