Fals: UE a „recunoscut victoria” Rusiei în Ucraina

Foto: Reuters.com

Echipa Stopfake.org atenționează cu privire la un nou fals răspândit de media pro-Kremlin, care a scos din context declarațiile șefului diplomației europene, Josep Borrell. În realitate, diplomatul nu a pus la îndoială finalizarea războiului în favoarea Ucrainei și nu a recunoscut” victoria Rusiei asupra forțelor ucrainene de apărare.

„UE a oficializat victoria Rusiei asupra Ucrainei” – astfel au reacționat surse media ruse la declarațiile lui Josep Borrell despre prelungirea războiului în Ucraina din partea regimului rusesc. Scoțând din context afirmațiile lui Borrell, media pro-Kremlin a început să afirme că diplomatul european a declarat „imposibilitatea absolută a Ucrainei de a obține victoria împotriva Rusiei”.

Dezinformarea despre „recunoașterea oficială a victoriei Rusiei” de către Uniunea Europeană (UE) a apărut în mass-media rusă după discursul Reprezentantului Înalt al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. La Congresul Partidului Socialist European din Malaga, pe 11 noiembrie, Borrell a subliniat că țările UE trebuie să continue să sprijine Ucraina în fața agresiunii ruse.

Borrell a afirmat că victoria Ucrainei împotriva Rusiei „nu este imediată”, iar această declarație scoasă din context a fost imediat preluată de media pro-Kremlin. Cu toate acestea, sursele rusești au trecut cu vederea o mare parte din discursul diplomatului european, care a urmat după această frază: Borrell nu a pus la îndoială finalizarea războiului în favoarea Ucrainei și nu a „recunoscut” victoria Rusiei asupra forțelor ucrainene de apărare. Șeful diplomației europene a vorbit despre importanța continuării susținerii Ucrainei.

„Cea mai mare garanție de securitate pe care o putem oferi Ucrainei este să o facem membră a familiei europene. Dar pentru asta trebuie să rămânem uniți și să ne pregătim pentru un conflict mai îndelungat decât anticipa Rusia, un conflict în care Rusia nu va putea câștiga niciodată, dar pe care îl poate prelungi. Deoarece regimul lui Putin este atașat de război, el are nevoie de război. El consideră că democrațiile sunt slabe și vor eșua. Noi nu putem demonstra contrariul. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, a subliniat Borrell.

StopFake a demontat de mai multe ori falsuri rusești despre confruntarea dintre forțele armate ale Ucrainei și agresiunea rusă.