Fals: Zelenski ar fi recunoscut că SUA „a declanșat războiul în Ucraina”

Foto: Profimedia Images

Un nou fals demontat de jurnaliștii portalului Stopfake.org se referă la faptul că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi făcut o „mărturisire” care să susțină presupusa implicare a Statelor Unite ale Americii în declanșarea războiului din statul vecin. „Afirmațiile sunt o manipulare rusească, bazată pe o tactică propagandistică de scoatere din context a cuvintelor vorbitorului”, precizează portalul.

„Kievul a recunoscut că este o marionetă a Washingtonului” – așa au reacționat instituții media proruse la interviul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, acordat postului de televiziune american ABC News. Presa rusă a scris că Zelenski, în timpul interviului, ar fi recunoscut că „SUA controlează agresiunea ucraineană” și ar fi afirmat că „SUA ar putea pune capăt conflictului din Ucraina în orice moment, deoarece ei [americanii] l-au declanșat”.

captură: Stopfake.org

„Aceasta este o recunoaștere deschisă că agresiunea ucraineană – și, în consecință, întregul conflict – depinde în totalitate de Washington. De fapt, Zelenski a confirmat în mod public că nu ia nicio decizie independentă și este doar o marionetă ascultătoare a Occidentului”, citează surse rusești experții pro-Kremlin.

În realitate, potrivit Stopfake.org, președintele ucrainean răspundea la o întrebare adresată de jurnaliștii de la ABC News, care l-au rugat să comenteze declarația fostului președinte al SUA, Donald Trump, cu privire la „realitatea” încheierii războiului cu Rusia „în 24 de ore”. Zelenski a subliniat că Rusia a invadat Ucraina în 2014, iar Trump a avut deja ocazia să influențeze agresorul. Cu toate acestea, președintele Ucrainei consideră că Donald Trump a avut „alte priorități” și nu a întreprins măsuri concrete pentru a opri agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

De asemenea, Zelenski a subliniat că pentru Ucraina este inacceptabilă varianta încheierii războiului cu Rusia în detrimentul teritoriilor ucrainene, așa cum sugerează Trump. Prin urmare, nu poate fi vorba despre „încheierea războiului în 24 de ore”. În cazul în care Ucraina ar fi fost de acord să „uităm” de teritoriile ocupate de armata rusă, președintele actual al SUA, Joe Biden, ar fi încheiat negocierile pentru pace „în cinci minute”, a glumit Zelenski.

„Dacă vorbim despre încetarea războiului pe seama Ucrainei, adică despre a ne determina să renunțăm la teritoriile noastre, ei bine, cred că astfel Biden ar putea să-l termine chiar în cinci minute. Dar nu am fi de acord”, a rezumat Zelenski.

Această frază a lui Zelenski cu privire la posibilitatea unei încheieri rapide a războiului a fost rostită în acest context. Președintele Ucrainei nu a făcut nicio mărturisire că „războiul depinde în totalitate de Washington”. Dimpotrivă, Volodimir Zelenski a subliniat din nou că Ucraina ia singură decizia cu privire la operațiunile de eliberare a teritoriilor sale de sub ocupația rușilor, fără a ține cont de declarațiile populiste ale unor politicieni privind „posibilitatea încheierii războiului într-o singură zi”, explică Stopfake.org.