Poșta electronică oficială a TV8, expusă unui atac cibernetic. Precizările instituției

În noaptea de 8 spre 9 ianuarie, poșta electronică oficială a postului TV8 a fost expusă unui atac cibernetic, potrivit reprezentanților instituției. Mai exact, autorii atacului au transmis din numele televiziunii un mesaj către mai multe persoane și instituții, în care pretind că un jurnalist din echipa site-ului Tv8.md ar fi realizat un interviu cu fondatorul grupului de hackeri DaVinci Group-DVG8873, care se prezintă drept „o forță cibernetică independentă împotriva Ucrainei și a țărilor NATO”. Precizările au fost făcute pentru Mediacritica de către Mariana Rață, senior editor TV8. Nu este un caz singural când instituții media din Republica Moldova sunt supuse atacurilor cibernetice. 

Potrivit verificărilor făcute de tehnicienii TV8, atacul a fost făcut de pe un IP gestionat de pe un host din Amsterdam, Țările de Jos. „Proprietarul hostului este compania britanică Aeza International LTD, fondată de un cetățean kazah – Marat Timurov. Aeza International este una dintre cele mai populare companii de hosting din Federația Rusă, iar pe mai multe site-uri de specialitate este prezentată drept o companie rusească. TV8 a adresat o solicitare către compania de hosting ca să ne comunice detalii despre utilizatorii IP-ului de pe care a fost efectuat atacul cibernetic, dar nu am primit încă un răspuns”, a mai spus Mariana Rață.

Potrivit sursei, „unui atac cibernetic similar în această noapte a fost expusă și poșta electronică a companiei de stat Moldelectrica. Același mesaj a fost transmis și de pe poșta corporativă a Moldelectrica”.

Campaniile de hărțuire în mediul online, spargerile de conturi pe rețelele sociale și atacurile de tip DDoS (Distributed Denial of Service) sau phishing – sunt doar câteva dintre amenințările digitale cu care se confruntă presa din Republica Moldova, arată o cercetare publicată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Reprezentanții mai multor redacții vizate în studiu au semnalat că, în 2023, mai ales pe durata lunilor august și septembrie, website-urile lor au devenit ținta atacurilor de tip DDoS, cauzând blocaje ce au durat de la câteva minute la câteva ore. 

Managerul portalului SP.md, Veaceslav Perunov, a confirmat că instituția media pe care o conduce a fost supusă atacurilor de tip DDoS în august 2023, atunci când mai multe redacții s-au confruntat simultan cu acest fenomen. „Website-ul a picat doar pentru câteva clipe. Serverul nostru a făcut față”, a declarat Veaceslav Perunov. Redactora Studio-L, Renata Lupăcescu, a făcut referiri la un atac din septembrie 2023: „Am avut un atac de tip DDoS, a căzut site-ul, nu a lucrat vreo patru ore, apoi am rezolvat”. În octombrie-noiembrie 2023 site-ul Nokta.md a fost ținta atacurilor DDoS de patru sau cinci ori, iar site-ul TV8 a fost supus de trei ori la astfel de atacuri.