România TV, amendată cu 100 000 de lei românești pentru derapajele din emisiunile despre moartea ziaristei Iulia Marin

Foto: Economie.hotnews.ro

Postul de televiziune România TV a fost sancționat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România pentru cele două emisiuni realizate de Victor Ciutacu, în care s-a discutat despre moartea jurnalistei Iulia Marin. Amenda de 100 000 de lei românești, adică 20 000 de euro, este cea mai mare penalizare pe încălcarea demnității umane, dată vreodată de CNA, transmite Libertatea.ro.

Propunerea de sancționare a postului de televiziune România TV a fost formulată de Monica Gubernat, președinta instituției.

„Vreau să spun apăsat că fac această propunere raportându-mă la cadrul legal, la amenzile primite pentru încălcarea articolului 47 cu 4 ale acestui post şi, mai ales, la istoricul pe care această instituţie îl are în aplicarea acestui articol, şi care, sincer, nu ne face cinste, pentru că nu cred că am dat vreo amendă mai mare de 20.000 de lei românești. (…) Propunerea mea este de 100.000 şi vreau să se reţină că este cea mai mare amendă pecuniară pe care o propune CNA-ul pentru încălcarea articolului 47”, a spus Monica Gubernat, citată de Europalibera.org.

Totuși, sancțiunea primită de România TV reprezintă jumătate din amenda maximă posibilă, conform legii. 

Roxana Niculescu, directoarea de programe a RTV, a citit o parte din transcriptul emisiunilor și a susținut că „în niciun moment nu i-au fost puse la îndoială competențele profesionale (ale ziaristei Iulia Marin, n.r.). Putem lua fiecare intervenție a lui Victor Ciutacu”, subliniază Libertatea.ro. Realizatorul de la RTV nu a mai venit astăzi la dezbaterea CNA.  

Oana Anghel, avocata lui Victor Ciutacu, a spus că „nimeni nu acuză pe nimeni de nimic”. Referitor la fotografiile Iuliei Marin, pe care postul TV le-a difuzat în calup în cadrul emisiunilor, ea a spus că „sunt din spațiul public”. Victor Ciutacu a abordat subiectul morții jurnalistei, a adăugat ea, pentru că „un jurnalist, când ia act de o astfel de situație dramatică, are datoria să vorbească despre asta, ca pe viitor să fie evitată”, mai precizează sursa.

Emisiunile lui Victor Ciutacu au ajuns în vizorul CNA după ce societatea civilă și mass-media au reacționat vehement la modul în care acesta a tratat moartea jurnalistei Iulia Marin de la Libertatea. O serie de organizații de presă, asociații și personalități au semnat un apel lansat de Libertatea împotriva discursului care promovează ura și discriminarea practicat de postul de televiziune România TV.