SIS a solicitat blocarea altor două site-uri pentru promovarea informațiilor ce incită la ură și război

Foto: Sis.md

Alte două site-uri care promovează informații ce incită la ură și război” ar putea fi blocate în Republica Moldova. Ordinul, semnat în acest sens pe 19 ianuarie 2023 de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, vizează portalurile eadaily.com și bloknot.ru, transmite un comunicat de presă al instituției. 

SIS informează că „ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis Registratorului național al domeniului de nivel superior «md» și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate”.

Pe parcursul anului 2022, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat blocarea mai multor site-uri în contextul crizei de securitate din Ucraina. Astfel, pentru difuzarea unor informații ce justifică „agresiunea militară contra puterii legal alese din Ucraina” sau care distribuiau „informații de natură falsă menite prin propagarea războiului să afecteze securitatea națională”, au fost blocate portaluri precum Vkurse.md, Sputnik.md, Gagauznews.md, Ehomd.info, Acasa-24.site, Svpressa.ru, Rta.md, Flux.md, Iurierosca.md și Rosca.md, Moldnod.ru și Rusnod.ru. 

Conținutul publicat de unele site-uri blocate anterior este în continuare accesibil publicului din Republica Moldova. La 26 februarie 2022, Media-azi.md scria că, după ce SIS a solicitat blocarea site-ului Sputnik.md, în dimineața de 26 februarie, agenția Sputnik Moldova a anunțat că a lansat alte trei noi portaluri online. Cele trei platforme, Sputnik Moldova – md.sputniknews.com, Sputnik Moldova RU – ru.md.sputniknews.com și Sputnik Moldova-România – ro.md.sputniknews.com, pot fi  accesate și în prezent, iar o parte din conținutul publicat se referă la situația din Republica Moldova. 

captura: Ru.md.sputniknews.com
captura: Ro.md.sputniknews.com