SIS, despre „clonele” site-urilor blocate: „Lucrăm la identificarea soluțiilor”

În ultimele două săptămâni au fost blocate 51 de pagini web pentru că „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova. Ulterior, unele site-uri și-au creat „clone” accesibile publicului până în prezent. Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate, susține că instituția caută soluții pentru blocarea clonelor acestor site-uri web. 

Blocarea site-urilor web și apariția ulterioară a „clonelor” acestora rămâne o problemă pentru SIS în a lua rapid măsuri de contracarare a acestor practici. Ca urmare a blocării recente a 51 de platforme informaționale pentru că „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova, unele clone ale acestora sunt în continuare accesibile publicului. 

„Continuăm să monitorizăm, inclusiv spațiul online, pentru a aplica, acolo unde este necesar, blocarea paginilor web care se încadrează în prevederile deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. În ultimele două săptămâni au fost blocate 51 de pagini web. SIS cunoaște despre acțiunile de eludare a blocării prin creare de subpagini. Specialiștii deja lucrează la identificarea soluțiilor pentru a asigura o aplicare eficientă a acestor decizii luate în scopul asigurării securității informaționale a cetățenilor noștri”, a declarat Musteața în cadrul unei conferințe de presă din 3 noiembrie. 

Amintim că, anterior, Mediacritica atenționa despre faptul că „clone” ale site-ului Sputnik, blocat în februarie 2022 pentru incitare la ură, dezordini în masă sau război,  au rămas accesibile în Republica Moldova mai bine de un an. Acestea au fost blocate abia la sfârșitul lunii martie a acestui an. 

Într-un răspuns oficial la o solicitare a portalului Mediacritica, Serviciul de Informații și Securitate preciza că „obligația de blocare a paginilor web incluse de către SIS în lista surselor online care promovează știri false în domeniul ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care prin mesaje promovate incita la ură, dezordini în masă sau război revine furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice în limita capacităților tehnice”.

Pe parcursul anului 2022, SIS a emis ordine de blocare a 12 resurse online ce promovează știri false în domenii ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care, prin mesajele promovate, incită la ură, la dezordini în masă sau război. Este vorba de site-urile Vkurse.md, Ehomd.info, Sputnik.md, Gagauznews.md, Rta.md, Flux.md, Iurierosca.md, Rosca.md, Acasa-24.site, Moldnod.ru, Rusnod.ru, Indigolotos.info. Pentru alte două s-a dispus blocarea în 2023: Eadaily.com și Bloknot.ru.