Un video deepfake cu Maia Sandu circulă pe rețelele sociale

Sursa colajului: Moldova 1

Un clip video deepfake cu președinta Maia Sandu este prezentat pe rețele drept o știre difuzată de Moldova 1. Pe Facebook, postarea este rulată ca publicitate de pagina Moldova Prietenoasă, care ar fi plătit anterior reclamă pentru distribuirea mesajelor lui Ilan Șor, transmite Moldova1.md.

Sursa mai precizează că în imaginile distribuite apare prezentatoarea buletinului de știri „Mesager”, Elena Băncilă, care ar face o introducere pentru un mesaj de interes public al președintei Maia Sandu. Urmează o declarație simulată a șefei statului. Clipul arată o femeie filmată în realitate, îmbrăcată în negru și cu capul acoperit, însă fața i-a fost înlocuită cu cea a Maiei Sandu și vocea, la fel.

La ora publicării știrii, postarea numără aproape 5.000 de reacții și peste 1.400 de distribuiri. Potrivit Moldova 1, publicitatea plătită a fost văzută de peste 1 milion de utilizatori ai Facebook și Instagram.

Amintim că într-o ediție a Podcastului cuMINTE am explicat pe larg ce înseamnă deepfake. Pentru a crea un deepfake este utilizată tehnologia „deep learning” – o formă a Inteligenței Artificiale (AI), ai cărei algoritmi sunt folosiți pentru a schimba fețele oamenilor din conținuturile digitale și a crea, astfel, un fals cu aspect realist. Dacă o persoană vrea să pună anumite cuvinte în gura unui politician sau chiar să joace în rolul principal al serialului „Stăpânul Inelelor”, acest lucru a devenit posibil anume prin crearea unui deepfake. 

În același podcast atenționam că, în timp ce videoclipurile deepfake de proastă calitate pot fi ușor depistate, identificarea unora poate fi o provocare totuși. Mai multe indicii vă pot ajuta să identificați falsurile profunde pe cont propriu și cu ajutorul AI. 

  1. Mișcarea nenaturală a ochilor. Mișcările ochilor care nu par naturale – sau lipsa mișcării ochilor, cum ar fi absența clipirii – sunt semnale că ar putea fi vorba de un deepfake. Este o provocare să reproduci actul de a clipi într-un mod care să pară natural. De asemenea, este dificil să reproduci mișcările oculare ale unei persoane reale și asta pentru că ochii cuiva urmăresc de obicei persoana cu care se discută. 
  2. Expresii faciale nenaturale. Când ceva arată dubios la o față ar putea semnala transformarea feței. Acest lucru se întâmplă atunci când o imagine a fost suprapusă peste alta.
  3. Poziționare incomodă a caracteristicilor faciale. Dacă fața cuiva este îndreptată într-o direcție, iar ochii – în alta, ar trebui să-ți pui întrebări. 
  4. Mișcări nenaturale ale corpului. Dacă cineva pare distorsionat atunci când se întoarce în lateral sau își mișcă capul sau dacă mișcările sale sunt sacadate și dezarticulate de la un cadru la altul, ar trebui să bănuiești că videoclipul este fals.
  5. Colorare nenaturală. Tonul anormal al pielii, decolorarea, iluminarea ciudată și umbrele deplasate sunt toate semne că ceea ce vezi este probabil fals.
  6. Păr care nu arată real. Nu vei vedea într-un deepfake păr creț sau vâlvoi. De ce? Imaginile false nu pot genera aceste caracteristici individuale.
  7. Dinți care nu arată tocmai real. Este posibil ca algoritmii să nu poată genera dinți individuali, așa că absența contururilor dinților individuali ar putea fi un indiciu.
  8. Încețoșare sau nealiniere. Dacă marginile imaginilor sunt neclare sau imaginile sunt nealiniate – de exemplu, acolo unde fața și gâtul se întâlnesc cu corpul – vei ști că ceva nu este în regulă.