Liliana Nicolaescu-Onofrei, despre reglementarea presei online: Avem probleme în definirea mass-media și a unei entități de presă

Foto: Facebook.com/nicolaescuonofreililiana

Contracararea eficientă a dezinformării din domeniul online continuă să fie o provocare la nivel de reglementări legislative pentru că există dificultăți „în ceea ce privește definirea mass-media și a unei entități de presă”, a recunoscut președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, la ediția a opta a Forumului mass-media. 

În răspunsul său la întrebarea despre intențiile autorităților privind reglementarea surselor media online și, mai exact, contracararea eficientă a dezinformării de pe Internet, președinta Comisiei de profil a Legislativului, Liliana Nicolaescu-Onofre, a recunoscut că sunt „probleme complicate”.

„Discutăm pașii următori cu colegii din grupul de experți. Avem probleme complicate în ceea ce privește definirea mass-media și a unei entități de presă. Asta vom încerca să facem. Recent, în Franța, am văzut cum încearcă instituțiile statului să asigure o comunicare mai bună cu big tech – atunci când e vorba de mai mult decât instituții de presă, deci și de rețelele sociale – precum și în ceea ce privește dezinformarea pe Internet. Asta ne propunem să facem”, a precizat deputata în cadrul lucrărilor Forumului mass-media.

Între altele, anterior, Mediacritica a semnalat despre faptul că blocarea site-urilor care „alterează spațiul informațional” nu este o soluție, odată ce „clone” ale acestor site-uri apar la scurt timp, iar aceste copii fidele nu sunt apoi blocate. 

Directorul SIS a recunoscut, la conferința de presă din 3 noiembrie 2023, că „SIS cunoaște despre acțiunile de eludare a blocării prin creare de subpagini. Specialiștii deja lucrează la identificarea soluțiilor pentru a asigura o aplicare eficientă a acestor decizii luate în scopul asigurării securității informaționale a cetățenilor noștri”. Doar că, până în prezent, specialiștii Serviciului așa și nu au identificat soluții pentru blocarea rapidă a acestor surse.