UE lansează o misiune civilă în Republica Moldova pentru a consolida sectorul de securitate

Foto: Gov.md

Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 24 aprilie instituirea unei misiuni de parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune, cu scopul de a spori reziliența sectorului de securitate al țării, în special în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride. Sunt vizate inclusiv securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și ingerințelor străine, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

Inițiativa de a desfășura la Chișinău o misiune civilă de către UE vine ca răspuns la o solicitare din ianuarie a Guvernului. 

„Întrucât Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării ilegale a Ucrainei de către Rusia, asistăm la continuarea și intensificarea tentativelor Rusiei de a destabiliza această țară prin acțiuni hibride. Astăzi sporim sprijinul acordat de UE Republicii Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității acesteia. Desfășurarea acestei noi misiuni constituie un nou semn politic important al sprijinului UE în circumstanțele dificile actuale”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride. Aceasta va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă coordonare cu alți actori care împărtășesc aceeași viziune.

Misiunea va avea un mandat inițial de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova. Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă (SEAE), va fi comandantul operației civile, iar în viitorul apropiat va fi numit un șef al misiunii care va conduce operațiile la fața locului.