Un site de propagandă rusă din regiunea transnistreană face parte din rețeaua „Portal Kombat”, dezvăluită de autoritățile franceze

Autoritățile franceze au dezvăluit săptămâna trecută existența unei rețele de portaluri informaționale de propagandă rusă, adresate publicului Statelor Unite și Europei. Rețeaua denumită Portal Kombat cuprinde 193 de site-uri utilizate pentru destabilizarea țărilor occidentale, iar în raport figurează și o sursă transnistreană. 

Raportul autorităților franceze dezvăluie existența site-ului Tiraspol-news.ru, „ce vizează, printre altele, orașe de la granița nerecunoscută dintre Moldova și regiunea transnistreană, cum ar fi Dubăsari, care are aproximativ 28.000 de locuitori. În timp ce unele informații pot părea lipsite de importanță, cea mai mare parte a conținuturilor difuzate vizează în principal amplificarea resentimentelor populațiilor locale vorbitoare de limba rusă împotriva autorităților ucrainene și informarea despre operațiunile militare în desfășurare, așa cum demonstrează rubrica «corespondenți militari»”.

De altfel, site-ul, creat în aprilie 2022, abundă de știri cu titluri menite să inducă panică în rândul populației, precum „«Conflictul din Transnistria este calea către război mondial. Acest lucru este absolut inacceptabil», a declarat președintele Krasnoselski la ședința Ministerului Afacerilor Externe” (în org. «Конфликт в Приднестровье – это путь к мировой войне. Что недопустимо абсолютно», – Президент Красносельский на коллегии МИДа). 

Raportul autorităților franceze precizează că „pentru ecosistemul -news.ru, strategia de difuzare pare să fie mai degrabă una ofensivă. De fapt, site-urile create de la invazia Ucrainei nu mai sunt doar simple portaluri care relatează informații generale sau locale, ci se dovedesc a fi adevărate «cutii de rezonanță» ale dispozitivului de influență digitală rusesc, urmărind o acoperire meticuloasă a teritoriului ucrainean. Unele dintre localitățile vizate par să fi fost selectate datorită caracteristicilor demografice (teritorii locuite de minorități vorbitoare de limba rusă), în special în regiunile apropiate de linia frontului sau în teritoriile ocupate”. 

De precizat că în perioada septembrie – decembrie 2023, VIGINUM (serviciul tehnic și operațional al statului francez responsabil cu vigilența și protecția împotriva interferențelor digitale străine) a analizat activitatea unei rețele de „portaluri de informare” digitale cu caracteristici similare, care difuzează conținut pro-rus către audiențe internaționale. „Dacă această rețea, formată din cel puțin 193 de site-uri, acoperea inițial informațiile din localitățile rusești și ucrainene, începând chiar de a doua zi după invazia Ucrainei de către Rusia, și-a reorientat activitatea către teritoriile ucrainene ocupate, apoi către mai multe țări occidentale – printre care și Franța – indicate ca susținătoare ale Ucrainei și a populației sale. Site-urile din această rețea nu produc niciun conținut original, ci reproduc masiv publicații provenite în principal din trei tipuri de surse: conturi de pe rețele sociale ale actorilor ruși sau pro-ruși, agenții de presă ruse și site-uri oficiale ale instituțiilor sau actorilor locali. Scopul principal pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prezentând pozitiv „operațiunea militară specială” și discreditând Ucraina și conducătorii săi”, se arată în raport.